Drodzy Pacjenci, często drobna modyfikacja codziennego jadłospisu wpływa na zmianę naszego samopoczucia,
nie bez powodu zapewne słyszeliście Państwo, iż jelita często nazywane są „drugim mózgiem” i znajduje się w nich 200 milionów neuronów (stanowiących jelitowy układ nerwowy) i kilka miliardów bakterii jelitowych, a między przewodem pokarmowym i mózgiem cały czas zachodzi wymiana informacji.

Prawdopodobnie już nie musimy zachęcać Państwa do skorzystania z konsultacji naszych dietetyków, każdy z naszych specjalistów ukończył uczelnie medyczną oraz posiada tytuł magistra dietetyki i z pełnym oddaniem pomoże Państwu osiągnąć cel prowadzący do zdrowia oraz poprawy jakości życia.

Dietetyk to specjalista, który zajmuje się wpływem żywności i żywienia na zdrowie człowieka. Edukuje pacjentów w zakresie prawidłowej diety, dopasowanej do wieku oraz stanu zdrowia. Ponadto opracowuje zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych, ale również dla osób cierpiących na różnego rodzaju schorzenia – w tym na nadwagę i otyłość.

Zadaniem dietetyka jest planowanie, nadzorowanie i wdrażanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia indywidualnego, profilaktyki i leczenie dietetyczne chorób dietozależnych.

Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów oraz wydawanie stosownych opinii, rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu otyłości i niedożywienia, prowadzenie oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia m.in. wśród dzieci, młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób w wieku podeszłym. W szczególności poprzez planowanie jadłospisów – opracowywanie diet żywieniowych, opracowywanie procesu przygotowywania potraw i obróbki termicznej produktów żywnościowych.